Foto cabecera

AMFAv "DESPACHO" (JMS)



GAUDÍ I RIUDOMS, UNITS EN UN LLIBRE (Catalán)


 «Riudoms, homenatge a Gaudí» és el llibre que acaba d'editar la revista l'Om de Ruidoms i que es converteix en la prova més evident del gran respecte i devoció que aquesta població del Baix Camp té cap el seu arquitecte. 


Portada del llibre


  Josep Mª Subirachs i Ana Mª Ferrin                                   L'esculptor Josep Mª Subirachs


 
Publicat al Diari de Tarragona. 4 Agost del 2002

                    
                       El llibre el van presentar ahir a la tarda a l'Església Parroquial Sant Jaume Apòstol de Riudoms en un acte que va consistir en una conferència de la periodista i biògrafa de Gaudí Ana Mª Ferrín Jaraquemada. Sense voler entrar en polèmiques, el llibre repassa la història de la família Gaudí i també reivindica que es consideri Riudoms com la població de naixement de l'arquitecte.

                      La presentació del llibre Riudoms, homenatge a Gaudí va reunir, ahir al vespre, més de 300 persones a l'Església de Sant Jaume Apòstol de Riudoms. L'acte va comptar amb la presència, a més de la conferenciant, de l'arquitecte Josep Mª Jujol, fill de l'arquitecte tarragoní i col·laborador de Gaudí del mateix nom; el també arquitecte Josep Mª Subirachs, exdirector de les obres de construcció de La Sagrada Família; el director de la revista, Xavier Fortuny i els principals responsables del llibre, Joan Torres, Joan Ramon Corts i Josep Mª Toda.
                 
                       Riudoms, homenatge a Gaudí és un llibre de 200 pàgines a tot color que compta amb la col·laboració gràfica de diferents artistes com ara Pilarin Bayès, Modest Cuixart, Artur Aldomà, Jaume Queralt, Jobacasen o el music riudomenc Joan Guinjoan. El llibre està dividit en dues parts. En la primera, l'equip de redacció de l'Om fa un estudi de la relació de l'arquitecte amb Riudoms, l'origen de la seva família, els avantpassats i també sobre la trascendència que per Riudoms té el fet de ser considerat el bressol de l'arquitecte.

                       La segona part és una miscel·lània que compta amb la col·laboració d'experts en la vida i l'obra de Gaudí com ara els arquitectes Daniel Giralt-Miracle; Jordi i Lluís Bonet; el periodista Carles Sentis; l'exdirector de la Càtedra Gaudí, Joan Bassegoda; l'arqueòleg Jaume Massó o l'arquitecte japonès Hiroya Tanaka.
 
                        El director de la revista l'Om assegura que la voluntat dels editors del llibre és «aportar l'anàlisi més documentada feta fins ara dels orígens d'aquest artista universal. S'ha escrit per primer cop la història sencera dels Gaudí a Riudoms, també es publica l'arbre genealògic més complet de la nissaga». Per la seva part, els historiadors Joan-Ramon Corts i Josep Maria Toda, assenyalen en el seu article que «la vinculació de Gaudí amb Riudoms i els seus habitants sempre es va mantenir, mai no decaigué, per bé que hi hagué èpoques d'una relació més intensa que d'altres. En són exemples fefaents el seu patrimoni familiar riudomenc del qual no es desprengué totalment, a diferència de les seves propietats reusenques».

                        Fortuny també va voler manifestar l'esforç que l'Om ha hagut de fer per editar el llibre. «No ha estat el fruit del treball d'uns mesos per afegir-se al maremàgnum d'actes de l'any Gaudí, ja que el llibre el vam començar a preparar fa dos anys». El director de la publicació va autoproclamar l'Om com l'entitat de la població que més ha fet per difondre el gaudinisme a Riudoms i per donar a conèixer la relació de l'arquitecte amb la població. «Tot i això, l'ajuntament de Riudoms ens ha obviat en el programa d'actes que es fan a Riudoms al llarg del 2002 i tampoc ha col·laborat econòmicament en aquest llibre».

                     Cap regidor de l'equip de govern va assistir a la presentació del llibre i tan sols es trobaven entre el públic els regidors d'ERC, Lluís Aragonès i Eduard Guerrero. La primera tirada del llibre consta de 2.500 exemplars. A més dels subscriptors que tenen el llibre de forma gratuïta, es podrà adquirir (al preu de 30 euros) a l'stand que la revista tindrà el cap de setmana vinent a la Fira de l'Avellana i, després a la seu de la revista. De moment no s'ha pensat de distribuir-lo a les llibreries de la comarca, encara que és una possibilitat que no es descarta.
 
Gaudí i la rumba catalana

                     La conferenciant Ana Mª Ferrín va cloure la seva intervenció a Riudoms, després de reconèixer l'individualisme de Gaudí i la seva estimació per «la seva terra, gent i Déu» amb una anècdota. «Gaudí, ingressat poc abans de morir a l'Hospital de la Santa Creu de Barcelona, va ser traslladat d'habitació i va ocupar el llit d'un altre malalt, un gitano de Mataró que ja s'havia recuperat de la seva operació d'estómag. Aquesta persona, que es dedicava a la venda ambulant, era un avantpassat del conegut cantant mataroní Peret». Amb aquesta afirmació curiosa i que va sorprendre a tots els assistents a la presentació del llibre, Ana Mª Ferrín va lligar «el cant gregorià la música que tant agradava a Gaudí, amb la rumba catalana que anys més tard va acabar fent Peret».
 
La polèmica que no s'atura

                     La major part de les qüestions que envolten la vida i l'obra d'Antoni Gaudí han anat, van i sembla que aniràn lligades amb la polèmica. Que si el lloc de naixement, que si la seva santedat, la interpretació de les seves obres, el seu catalanisme, etc. A Riudoms, la publicació del llibre també té certa dosi de polèmica. El treball, editat per la revista l'Om, compta amb la col·laboració econòmica de diferents institucions com la Diputació i, de forma sorprenent, l'Ajuntament de Tarragona.

                      En canvi, l'Ajuntament de Riudoms no ha col·laborat amb aquest llibre ja que sembla que hi ha un enfrontament entre l'equip de govern i la revista. De fet, en la presentació dels actes de l'Any Gaudí a Riudoms no apareixia com a col·laborador dels actes la revista l'Om quan si que hi eren la major part de les entitats del poble, ja que l'enfrontament entre les dues parts ja havia començat.
                     
                      A més de la presentació a Riudoms, el llibre també el presentaran a Tarragona, a l'interior de la capella del Col·legi Jesús i Maria (on s'hi troba l'altar que va dissenyar l'arquitecte) i a La Sagrada Família de Barcelona. Xavier Fortuny, el director de l'Om, assegura que també s'ha posat en contacte amb els Amics de Gaudí de Reus per presentar el llibre a la capital del Baix Camp. «Li ho he comentat a Domènec Solé i no crec que hi hagi cap problema», explica Fortuny.


LA NOVETAT:
L'arbre genealògic de la família paterna

                    Les persones que adquireixin el llibre Riudoms, homenatge a Gaudí també rebran el nou arbre genealògic de la família paterna d'Antoni Gaudí. L'arbre ha estat realitzat per Eduard Torell, Mònica Torrell i Josep Torres, però ha comptat amb la col·laboració de Josep Risueño, Josep Llorens i també l'arbre genealògic fet el 1996 per la Càtedra Gaudí.
 
                    L'arbre genealògic comença al segle XVII amb les diferents branques familiars que acaben donant lloc al naixement d'Antoni Gaudí, a Riudoms l'any 1852. Es troben antecessors de Gaudí escampats per tota la geografia del Camp com ara Riudoms, Reus, Cambrils, Tarragona o Pratdip i també Vilafranca del Penedès fins a un total de 400 persones. El director de la revista ha destacat «el gran esforç realitzat per les persones que han participat en l'elaboració d'aquest arbre genealògic ja que s'han hagut de consultar molts arxius i rectificar algunes dades».

      
Isaac Albesa 
Reus, Baix Camp.                                                        

No hay comentarios:

Publicar un comentario